Hjemmelavet Iste

hjemmelavet isteGode råd til hjemmelavet iste

Når man skal lave hjemmelavet iste så er det en god idé, at bruge løs te. Mange typer af iste er lavet på teposer, hvor teen ikke er i ret høj kvalitet, og det vil afspejle sig i smagen. Så for at brygge en rigtig god hjemmelavet iste, så er det vigtigt at bruge løs te i høj kvalitet. På den måde får du en kraftigere og mere fyldig smag i din iste.

Det er ikke svært at lave iste, og fremgangsmåden adskiller sig ikke ret meget fra den metode man bruger når man brygger varm te. Det vigtigste er dog at huske, at teen skal være stærkere end når man brygger varm te, så det er nødvendigt at bruge cirka den dobbelte mængde af te når man laver hjemmelavet iste.

Man kan brygge iste på flere forskellige måder. Man kan lave te med varmt vand som hurtigt køles ned, eller man kan lave koldbrygget iste, som trækker i koldt vand i 8-12 timer. Den koldbryggede metode egner sig specielt godt til grøn te, hvor man undgår at bitterstofferne trækkes ud i det varme vand. En grøn te med frugtsmag er særdeles velegnet til koldbrygget iste.

Sådan laver du varmbrygget iste:

  • Kog vandet og hæld dobbelt mængde løs te i din tekande. Du kan med fordel bruge en tekande som er specielt beregnet til iste, som kan gå direkte i køleskabet.
  • Når vandet har den ønskede temperatur (kogende til sort og rød te, ca. 85 grader til grøn te) så hælder du det over tebladene.
  • Hvis du vil bruge sukker i din iste så er det en god idé at bruge rørsukker eller kandisklumper og lade den trække sammen med teen. Dette smager bedre end hvis du tilsætter sukker til sidst.
  • Hæld isterninger i den varme te, eller hæld den varme te over i en anden kande som er fyldt med isterninger. Ved at slå varmen ned med det samme opnår man det bedste resultat. Stil teen i køleskabet.
  • Server hjemmelavet iste med isterninger, en skive citron eller en kvist mynte.

Sådan laver du koldbrygget iste:

Den koldbryggede metode er meget nem, men den kræver at man planlægger lidt i forvejen, da den kræver god tid. Man kan med fordel lave isteen om aftenen og lade den trække natten over. Næste dag kan man så nyde sin forfriskende iste.Den koldbryggede metode er især god til hvid og grøn te, da bitterstofferne ikke trækkes ud af teen, når man bruger koldt vand. Man risikerer derfor ikke at få den bitre smag, som man godt kan få hvis man lader grøn te trække lidt for længe.

  • Hæld løs te i en kande og hæld koldt vand over. Du skal bruge 3-4 spsk løs te til 1 liter vand.
  • Stil kanden i køleskabet og lad den stå i 8 timer
  • Si den løse te fra med en tesi
  • Nyd hjemmelavet iste med isterninger, citron, mynte eller bær

Hvilke teer kan man bruge til at lave hjemmelavet iste?

I princippet kan man bruge alle typer af te til at lave hjemmelavet iste. Sort te, rød te og urte te giver gode resultater, og hvis man vil brygge iste af grøn te, så er det en god idé at vælge en grøn te med frugtsmag da det vil give en friskhed i smagen. Grøn te er især godt til koldbrygget iste, da man så nemt undgår at for mange bitterstoffer trækker sig ud i teen.

Vi har naturligvis nogle favoritter, som vi anbefaler til iste. Vælger man disse teer så går man ikke forkert i byen. Du kan se listen over de teer vi anbefaler til iste lige her: ISTE

 

 

7 comments on “Hjemmelavet Iste

  1. Jakob august 20, 2014 9:21 am

    Nu er jeg “te-nybegynder” og vil prøve den koldbryggede te af; du skriver at man kan bruge stort set hvilken som helst te, men kan du komme med et par eksempler på en god grøn te så jeg har lidt at gå efter?

    • teacup august 20, 2014 10:38 am

      Hej Jakob
      Jeg vil anbefale dig at prøve Hvid Abrikos eller Tropical Harmony som begge er grønne/hvide teer med en rig frugtaroma hvilket er giver en god friskhed til en iste.

      Håber du bliver glad for resultatet 🙂
      Hilsen Camilla

      • Jakob august 21, 2014 6:54 am

        Super! – det prøver jeg. Mange tak 🙂

  2. Louise maj 11, 2020 8:30 am

    Hej.
    Hvordan og hvornår i processen kan man søde sin koldbryggede te? 🙂

    • teacup maj 11, 2020 9:16 am

      Hej Louise
      Du kan lave en slags “mini sirup” ved at opløse sukker i lidt vand. Det kan du tilsætte når som helst.
      Mvh Camilla

      • Louise maj 11, 2020 1:34 pm

        Det vil jeg prøve, mange tak. 😊

  3. Sarah Jessen juni 5, 2020 6:38 am

    Hej Camilla.
    Kan jeg fryse den hjemmelavede iste ned, så det er nemt at tage en flaske op, på de rigtig varme dage?
    Venlig hilsen Sarah

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>