Japansk Tekande

En tekande i støbejern er et fortrinligt stykke tilbehør til tebrygningen, da den både er smuk og se på og fantastisk at servere te i. Tekanderne er oprindeligt fra Kina, men i japan er de videreudviklet med henblik på det designmæssige udtryk. Mange af de tekander i støbejern man finder idag er fra Japan, hvor der i høj grad lægges vægt på design og detaljer.

En japansk tekande i støbejern er særdeles god til tebrygning, da den holder teen varm længe, og materialet gør, at varmen fordeles jævnt over hele kanden. Dette har en positiv indflydelse på teen, da den jævne varme gør at smagen af udtrækket også fordeles jævnt i kanden. En kande te kan holde sig varm i en time, hvis man bruger en god tekande i støbejern.

Man kan forlænge varmetiden, hvis man kombinere tekanden med en tevarmer. Her kan man placere et fyrfadslys, og stille tekanden ovenpå, og så vil lyset holde teen varm.

Japanske tekander

I Japan begyndt man at bruge denne type tekande i det 17. århundrede, men de blev oprindeligt brugt til at koge vand i. På grund af det kraftige materiale brugte man kanderne til at koge vand i den åbne ild, så man altid havde varmt vand til at servere te eller til at bruge til madlavning. Senere begyndte man at putte tebladene direkte i tekanden og sådan fandt man ud af, at kanderne var velegnede til at brygge te i, hvilket førte til at der blev lavet et lille filter til at sætte i toppen af kanden lige under låget. På den måde opfandt man den type tekande som vi kender idag.

En japansk tekande har ligeledes udviklet sig fra at være et praktisk stykke værktøj til at være et dekorativt stykke tilbehør. I Japan blev tekanderne faktisk et statussymbol, og det var vigtigt at have mange forskellige tekander med smukke dekorationer og indgraveringer.

TEKANDER OG SYMBOLER

I både Kina og Japan har man en helt særlig symbolik omkring tekanderne, hvor dekorationerne har stor betydning. For eksempel er en Japansk drage et symbol på magt og styrke, og det er derfor et populært symbol på en tekande, ligesom man også ofte ser japanske skrifttegn på kanderne.

Under en japansk teceremoni spiller tekanden en vigtig rolle. Her holder man tekanden i den venstre hånd, og tuden skal pege mod højre. På den måde viser man symbolikken frem mod de øvrige deltagere i ceremonien, og tekanden bliver specielt udvalgt på grund af mønstret og symbolikken i dette.

Dragen symboliserer magt, styrke og success. Mønter symboliserer rigdom. En lotusblomst er et symbol på renhed og visdom. Slangen er et symbol på visdom. En tiger symboliserer mod og kan drive fjender væk, ligesom den er et symbol på beskyttelse. På den måde spiller symbolerne en vigtig rolle under teceromonien samt ved serveringen af te til specielle lejligheder. Til et nygift par vil man servere te i en tekande med en guldsmed, der symboliserer den nye begyndelse og en positiv fremtid. På den måde bliver tekanden en vigtig del af begivenheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>