Yerba Mate

En helt speciel te, som er ved at blive mere og mere populær, også i Danmark, det er den Sydamerikanske Yerba Mate. Yerba Mate er en plante der gror i Sydamerika, og det meste mate te kommer fra Argentina, hvor mate planten høstes fra store marker og plantager, hvor bladende høstes, blancheres, tørres, ældes og derefter skæres i passende stykker.

Yerba mate er i særdeleshed blevet populært på grund af det høje indhold af antioxidanter, vitaminer og mineraler. Derudover, så kan yerba mate være både en afslappende eller en energigivende drik alt efter hvordan den tilberedes. Hvis den tilberedes som en energigivende drik, så kan den være ligeså stimulerende som kaffe, og mange kaffedrikkere nyder derfor godt af yerba mate te hvis de vil skære ned på kaffein idet mate te virker opkvikkende men har et meget lavere indhold af koffein.

22475-yerba-mate-teYerba mate teens historie

Yerba mate er en plante med det latinske navn ilex paraguariensis som blev opdaget  af Guarani-indianerne længe inden europæerne ankom til det sydamerikanske kontinent. Indianerne var meget begejstrede for denne plante og den blev en stor del af deres kultur. I det 16. århundrede da de spanske opdagelserejsende ankom til Sydamerika berettede de om Guarani-indianerne, der bryggede en velsmagende te, der havde en forfriskende og opkvikkende virkning. Det var deres beretninger der medførte en europæisk interesse i planten, som idag dyrkes på plantager i Argentina, Brasilien, Chile, Peru, Paraguay og andre sydamerikanske lande. For mange sydamerikanere spiller mate te en ligeså vigtig rolle som kaffe.

De sundhedsmæssige fordele ved yerba mate

Yerba mate siges at være godt for rigtig mange ting, og det siges at være en endnu sundere drik end f.eks. grøn te, da indholdet af antioxidanter og vitaminer er endnu højere. Koffeinindholdet i mate er lavere end i kaffe, men drikken virker ligeså stimulerende som kaffe, hvis den tilberedes på den stimulerende måde. Mate indeholder et stof der hedder matein som minder om koffein men som ikke skader nervesystemet. Mange finder derfor yerba mate som et velegnet alternativ til kaffe. Her ses nogle af de gode effekter som yerba mate siges at have:

  • Opkvikker uden at stresse nervesystemet
  • Sænker indholdet af det farlige kolesterol i blodet
  • Styrker immunforsvaret. Yerba mate indeholder næsten dobbelt så mange antioxidanter som grøn te. Indholdet af vitaminer og mineraler er desuden højt, især vitamin C, B1, B2, A og E. Af mineraler er mate især rig på calcium, magnesium, pottasium, zink, jern og fosfor.
  • God som slankete. Den har en appetitnedsættende effekt der gør, at folk der drikker mate føler sig mætte længere. Derudover hæver den forbrændingen.
  • Har en anti-inflammatorisk virkning

Tilberedning af mate

kalabashDer findes mange forskellige måder at tilberede mate te på. Traditionelt set, så tilberedes mate i en såkaldt kalabash. Når man tilbereder i en kalabash, så følger der en bombilla med, som er et slags sugerør, der bruges til at drikke maten med. Hvis man har en kalabash, så fylder man den ca. 1/3 del op med mate og hælder vand der er varmet op til 70-80 grader over. Herefter drikker man af sugerøret, og man kan hælde vand over flere gange.

Yerba mate skal altid brygges på vand der ikke må være varmere end 80 grader. Dette er både på grund af smagen, men også for ikke at ødelægge næringsindholdet. Man kan dog også fremstille mate på koldt vand til iste.

Man kan også sagtens lave mate i en kop, og mange steder sælges mate også i tebreve som dyppes i det varme vand, hvor det trækker i ca. 5 min. Man kan også lave mate på en stempelkande, hvor man bruger ca. 2-3 spsk til en kande. Det kan dog være meget individuelt hvor stærk man ønsker sin mate, så det er en god idé at prøve sig frem.

Og så er det vigtigt at huske at en kort trækketid giver en opkvikkende drik – hvorimod en lang trækketid giver en beroligende drik.

Har du fået lyst til at prøve Yerba mate så fås den hos Teacup.dk både i en ren version og i en version kombineret med appelsin. Men du kan altid tilsætte smag direkte i koppen som f.eks. mynte, appelsin eller citronskiver eller andet du godt kan lide.

 

 

One Response
  1. januar 21, 2020

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *