Rooibos Te

rooibospinacoladaRooibos te eller rød te er i de seneste år ikke kun foretrukket på grund af dens smag, men også dens positive sundhedsmæssige virkninger.

Rooibos te dyrkes kun i et mindre område i Western Cape provinsen i Sydafrika. Den blev “opdaget” af europæiske rejsende i 1700- og 1800- tallet, da de så, at de lokale beboere drak te fra en vild, busklignende plante, som man mente havde helbredende virkning.

I 1904 begyndte man at forarbejde rooibos te ligesom man forarbejder sort te, og i 1930’erne blev en kultiveringsprocess igangsat, for at opdyrke planten i plantager. Det viste sig vanskeligt at indsamle frøene, og de var på et tidspunkt et af verdens dyreste grøntsagsfrø. Frøene popper ud af deres skal, når de er modne og skal samles op fra jorden. De oprindelige indsamlere af frøene fandt ud af at lede efter frøene i myretuer, da myrerne også samlede frøene ind. I dag har man lagt sand omkring buskene, som man så sigter, når frøene er poppet ud.

Ved høsten skæres planten, der har nålelignende blade, ned til en højde af ca. 30 cm og kvistene skæres i små stykker. De stadig grønne dele knuses og fermenteres til den traditionelle rooibos, hvorefter de tørres i solen eller de tørres umiddelbart efter knusningen for at lave grøn rooibos.

Rooibos te indeholder hverken koffein eller tanniner, hvilket gør, at teen altid er behagelig at drikke. Den kan nydes inden sengetid og børn kan også sagtens drikke den.
Den menes ligeledes at have sundhedsfremmende egenskaber. Blandt andet har nogle allergikere fundet, at den lindrer deres symptomer; den er god mod oppustethed, stress, søvnløshed og for huden. Ole Henriksen har fremhævet, at teen virker udglattende på huden, hvis man bruger den som ansigtsvand.

Rooibos te bliver ikke bitter af at trække længe eller hvis man har hældt lidt for meget te i filteret. Desuden smager den også godt som iste. I Sydafrika er man begyndt at lave rooibos-espresso, lavet på samme måde som kaffe-espresso, samt rooibos-latte og rooibos-cappuccino.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *